Sunday, 28 February 2016

Paedodontic (pergigian kanak-kanak)

  "adik, gigi adik ni tak bersih.. kna bla bla bla "
" baik Dr .. "
 " dlm setahun, adik kna cek gigi bla bla bla "
" okay Dr.. "
 " Dr nk tnya ni, berapa kali berus gigi? "
" 3 kali "

"wowwww em bagusnye mcm tu. Dr puji la awak "
Me - " kann.. pandainye dia. rajin. malunya kak. kak ni malas nk berus bla bla bla bla sbnrnya dlm sehari berus 2 kali pun dah cukup, masa bgn pgi n sebelum tidur. yg yg pling2 penting berus gigi sblm tidur "
" oh mcm tu ke Dr.. terima kasih. "
me - 3 kali tu bila dik, pgi tengahari mlm? " tak lah, pagi je akak. HARI ISNIN, RABU, JUMAAT"
Dr - hahaha. tension aku cmni nis
me - hihi sabaq Dr, bertenang.

* 3 kali sehari v/s 3 kali seminggu *

School Dental Project Part 1

Dental School Project.
(Oral Health Division MOH + MOE, Malaysia)

set up of dental instruments and dental materials at school be like this. :) .. I tried to arrange all those things organisely but they still looks as if they are small monster for students, even to adults. and not to be excluded, me either.... hehe.

" yeay, akak misi datang lagi " " akak umo bape sbnarnye? kecik je" .. :) kdg2 ada juga Dr Dr sini bergurau, " nis ikut sy kan harini?" " manaboleh, nis ikut I gi K.D lah" " no ! hanis kan kna gi S.M dgn saya". and at the same time, phone bunyi. " nis, cepat. ada case accident kat e.d. I need you as usual"

hmm sweet. :)so far, x pnah lgi assist male doctor. terasa doa dimakbulkan Allah, as I prefer heterogenous on job training for time being, :D :3

kebetulan posting sini, semua permanent dentist, perempuan. :D aq berpeluang get to know dgn semua Dr. Dr A.. cara dia lain. Dr B cara dia lain. aku perasan juga, tiap Dr, wlupun skop sama (dentistry), msing2 ada knowledge @ etique yg berbeza. semua Dr sbnrnya, cara dia communicate and deal dgn something tu lain2, but still carry out same procedures la :)

so dri yg lain lain tu la, aku dpt belajar n aplikasi utk improve my own self career performance by times. mudah-mudahan. hm sbnrnya rsa frust x dpt blik penang cuti raya cina ni, tiket bas hbis. duk mimpi kimi ckp ckp, dgn muka monyok dia " kaknis dah jnji kan nk balik 6 Feb, belanja kimi n kak aida sbb birthday? " :) sorry la adik. kak xleh nk blik. jauh.. cuti pn isnin n selasa ja.

Kesaq (body bad odour)

 sorry aku taktau dlm istilah sbnr apa. orang utara sebut kesaq la :) aku just nk share something yg agak penting tntg bau badan. sbb sedikit sebanyak berkait ibadah dan pekerjaan seharian kita. sebagai seorang misi, aku selalu jugak berhadapan dengan orang yang ada kesaq. hmm ya, memang smua badan manusia akan berbau bila peluh. tapi orang yg ada kesaq ni tak sama mcm orang normal. bau badan diorg lain macam. bkn soal cuci baju x bersih, bukan soal jarang mandi, tapi cuma satu penyakit bau badan :)

selalunya diorang xkn perasan diorg ada bau badan yg kurang menyenangkan. so kita sbagai kawan dan ahli keluarga, klu perasan ada bau bau x enak dri orang yg rapat dgn kita, tegur la. but please, tegur berhikmah. tegur dgn adab.. tegur dgn cara yg sesuai. kita bkn nk buat dia rasa malu or rendah diri dgn kita, kita cuma nk bantu dia jaga penampilan diri, untuk kebaikan dia juga :)

 kesaq ni berkait dgn bab maruah sebenarnya apatah lagi bagi seorang perempuan. and dalam Islam, perempuan yg ada kesaq diharuskan pkai minyak wangi setakat untuk kurangkan bau badan dia. :) so ini la antara benda yg aku cadangkan.. deodorant.. body lotion.. sabun.. bedak baby and detox. jenama tu mmg aku sja nk recommend sbb dia punya quality. sgt bagus. harga pun mampu milik n senang nak apply. x perlu consume apa2 supplement tablet, ni pun dah cukup.

klu kita segan nk tegur dia straight forward, kita hadiahkan pesakit kesaq ni dgn barang2 cmni. klu kat rumah, kita buatkn dia detox / water infused. senang ja, :) potong2 buah exotic, letak dlm botol, tambah gula, air then sejukkan dlm freezer. in syaa Allah bleh bantu buang toxin dlm badan.. mudah-mudahan.

Posting..

" hanis stay sini eh?" serba salah menjawab. hmm.. risaunya klu posting nnti pn sini.. ada gak niat nk cari family angkat lagi tp fikir-fikir balik, haru la.. duk kenen kenen bgai, duk berharap la, duk nak tunggu la.. Allah.. serik :)

takkan pula disebabkan rasa bersalah, kita nak ikut ja orang? aish jangan buat psl.. bos n staff pun duk pujuk suruh teruskan posting sini, tak nafi yg aku syg klinik n hosp ni. aku okay bila time kerja, ada ramai.. aku tak sepi. but bila malam, bila cuti, aku sgt sgt lost alone..

that's why aku x kisah 27 jam kerja non-stop. lgipun dgn cara workaholic cmtu ja, aku bleh elak dri fikir bnda2 serabut kepala. happy cmtu :) nk kata homesick tu tak.. cma hm susah sbnrnya pmpuan ni internship jauh-jauh, nak nak pulak sorang sorang cmni. sedara pun busy, takleh nak anggap diorang care setiap masa.

klu posting sini, aku susah nk balik penang lgi, susah nk transfer.. risiko smua tanggung sendiri. aku takut aku terjebak dgn org tak sepatutnya. bhya.. perempuan pula. bestnya trainee yg dpt practical negeri sendiri :) korang yg perempuan,,fikir betul2 klu time nk apply negeri practical.n kalau ditempatkn di negeri lain, sblm lapor diri, bincg dgn org atasan, mna thu ada budi bicara.

takpa, pengalaman utk aku ^^ in syaa Allah, boleh balik penang nnti. mudah-mudahan.. aamiin.

Kaunter Part 1

" kaknis tukaq gambar profile wasep skrg, dah macam hantu mama tengok. sakit hati ". hihi

learned a thing.. bila umur mkin meningkat ni, kita akan ada gaya ego kita.. parents pula dgn natural hormone yg cepatttt sgt nk sensitif. susah nak jaga hati depa. setitis air mata ibu ayah.. tak bau syurga kita ni ha :) jalan terbaik, kita ikutkn ja la depa.. 'ye ye kan je ler' bak kata org melakau. syg sesungguhnya. terima seadanya.

tapi.. aku bkn nk cerita pasal  ni. aku nk cerita tntg patient niqabis, patient baby lain bangsa dan patient baby istimewa. antara moments yg buatkan aku makin sayang pekerjaan aku. sweetnya. dah takda lagi rasa rendah hati tak dapat sambung degree :') sijil pun sijil la. gred rendah pun rendah la. upah sikit pun xpa, janji berkat.. ye tak? :) in syaa Allah.
hehe.

serius ! wlupun bertugas kat kaunter ni suatu yang serabut kepala, jarang ada staff yg sanggup volunteer nk handle bhgian kaunter sambut patient, aku happy ja. kata Dr Dr dan staff lain, aku lah yg paling ceria sambut patient.. :D ^^ hm ye la tu? :) depa xtau sebenarnya, dsbalik figura hanis yg happy happy go lucky cmni, betapa mentalnya aku nk hadap lebih 150 orang  patient setiap hari dgn bermacam-macam feel. ada cara sbnrnya ;) nnti aku share.

tapi yg pasti di kaunter ni, banyak benda yg aku belajar, benda yg membentuk peribadi aku sikit demi sedikit, berguna untuk seluruh kehidupan aku yg baru nk kenal dunia sebenar. hmm paling penting, sikap sabar.. tenang.. ikhlas.. common sense.. quick pick up.... softskills.. social skills..word mindtricks. n how to deal with hectic problematic psychic patients. :) ha tntg 3 patient tdi... hahaha nnti je la aku cerita. letih dah keja. goodnight ^^ T_T

* rasa lega tension lepas kat sini. esok esok aku delete la :) haha